Restauratie Gouden Koets bijna afgerond voor expositie Amsterdam Museum

Foto Arthur van der Vlies

Als aankondiging van de expositie over de Gouden Koets die – deo volente - op 18 juni opent in het Amsterdam Museum heeft het museum beelden van de restauratie gepubliceerd. De afgelopen vijf jaar is de koets – een geschenk van Amsterdam aan prinses Wilhelmina bij haar troonsbestijging in 1898 – in de Koninklijke Stallen in Den Haag onder handen genomen door een team specialisten.

Foto Arthur van der Vlies

De koets staat tot en met februari 2022 - de looptijd van de tentoonstelling -  in een glazen behuizing op de binnenplaats. Bezoekers kunnen de talrijke decoraties van de koets zo prima van heel dichtbij bekijken, waaronder het fel besproken paneel ‘Hulde der Koloniën’ van Nicolaas van der Waay. Zijn allegorische schildering toont hoe ‘de West’ en ‘de Oost’ geschenken en eerbetoon brengen aan de Nederlandse Maagd. De expositie – in zes zalen die uitkijken op de binnenplaats – heeft een historische invalshoek, maar zal ook ingaan op de actualiteit. In de laatste zaal worden bezoekers uitgenodigd hun kijk op de Gouden Koets te delen. Het museum: ‘Wat is de betekenis van de koets? En wat moet er volgens de bezoekers in de toekomst met de koets gebeuren?’

Foto Arthur van der Vlies

De expositie zal ook hedendaagse kunst omvatten: dertien kunstenaars (onder wie Erwin Olaf, Brian Elstak, Sharelly Emanuelson en Ahmet Ögüt) kregen de opdracht een werk te maken dat aansluit bij de thematiek van de Gouden Koets.

Voor meer informatie: http://www.amsterdammuseum.nl

De Gouden Koets voor restauratie op de binnenplaats van de Koninklijke Stallen. Foto Arthur van der Vlies

Reageren