Beeld van rode was uit zestiende-eeuws Florence naar Rijksmuseum: zeer zeldzaam

Bartolomeo Ammannati, De Genius van de Medici-familie, Florence, circa 1556

Bartolomeo Ammannati, De Genius van de Medici-familie, Florence, circa 1556, hoogte 31 cm

*Het Rijksmuseum heeft deze week op de opening van de TEFAF Maastricht een sculptuur van rode was van Bartolomeo Ammannati (1511 - 1592) gekocht: een 31 cm hoog model, gemaakt  rond 1556, voor een fontein in het Pallazo Pitti in Florence. Met zijn uitgestrekte linkerhand tilt een gespierde naakte  jongeman een bol, symbool van de kosmos. Dat motief is een toespeling op de naam van Cosimo de Medici, de opdrachtgever van het beeld. Sculpturen van rode was uit de zestiende eeuw zijn extreem zeldzaam vanwege hun kwetsbaarheid.

Het Florence van de zestiende eeuw was het artistieke centrum van Europa. Ook de grote Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries werkte er. Met de aanwinst uit deze periode is volgens het Rijksmuseum een belangrijk sleutelstuk aan de collectie toegevoegd.

De aankoop was mogelijk dankzij de Bankgiro Loterij. Hoeveel het museum ervoor heeft betaald, is niet bekendgemaakt. Vier rijksmusea kregen op 20 februari op het Bankgiro Loterij Goed Geld Gala 2018 gezamenlijk  7.259.052 euro voor kunstaankopen; lotenkopers oormerkten 1.169.515 euro voor het Rijksmuseum.

Voor meer informatie: http://www.rijksmuseum.nl. De TEFAF duurt nog tot en met 18 maart. Zie http://www.tefaf.com

Bartolomeo Ammannati, De Genius van de Medici-familie, ca. 1556

Bartolomeo Ammannati, De Genius van de Medici-familie, ca. 1556, hoogte 31 cm

 

Reageren