Van Gogh Museum in 2021: ‘Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen’

Fé;ix Valloton, 'Luiheid (La paresse)', 1896, houtsnede in zwart, 25 x 33 cm, Van Gogh Museum Amsterdam (aankoop met steun van de BankGiro Loterij)

*Zou het lukken? Afkloppen maar weer, in elk geval een aankondiging om blij van te worden. In het Van Gogh Museum opent op 5 februari de expositie 'Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen'. Een ruime keus uit de volledige breedte van het verzamelgebied met grote namen als Henri de Toulouse-Lautrec, Edvard Munch, Félix Valloton, Edgar Degas en Maurice Denis naast minder bekende kunstenaars. Aangekocht op veilingen en door schenkingen van particulieren: schilderijen, tekeningen, prenten, sculpturen en brieven.

Edvard Munch, 'Felix Auerbach', 1906, olieverf op doek, 85,4 x 771 cm, Van Gogh Museum Amsterdam (aankoop met steun van onder meer de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt)

Rode draad door de expositie zijn persoonlijke verhalen over - en toelichting op - de aanwinsten door conservatoren en restauratoren.  Welke werken komen waarom in aanmerking voor toevoeging aan de collectie? Brengen aankopen emoties teweeg? Aan een verzamelaar, steungevers en een groep van tien Amsterdammers (een middelbare scholiere, een jongerenwerker, de stadsdichter en anderen) is gevraagd een verhaal over hun favoriete aanwinst te schrijven. Het museum: 'In 'Ongekend' draait het zowel om de kunst als om de verhalen, die de bezoekers steeds nieuwe perspectieven op de aanwinst tonen. Een kunstwerk is niet statisch en een museumcollectie leeft.'

De expositie duurt tot en met 24 mei 2021. Voor meer informatie: http://www.vangoghmuseum.nl

Henri de Toulouse-Lautrec, De clown in de Moulin rouge (La clownesse au Moulin Rouge), 1897, kleurenlitho op papier, 41 x 32,3 cm, Van Gogh Museum Amsterdam, Vincent van Gogh Stichting

Reageren