Rembrandt uit The Frick Collection in Mauritshuis: goudglanzende melancholie

Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1658, © The Frick Collection, New York

Rembrandt was 52 en twee jaar daarvoor failliet verklaard toen hij in 1658 het melancholieke in zichzelf gekeerde zelfportret schilderde dat met negen werken van andere kunstenaars uit de Gouden Eeuw aan het Mauritshuis is uitgeleend door The Frick Collection in New York. Het Haagse museum viert zijn 200-jarig bestaan met - onder meer - de expositie Manhattan Masters.

Frick en Mauritshuis hebben nauwe banden: in 2015 kwamen er 36 topwerken naar Den Haag, waaronder Jacob van Ruisdaels 'Landschap met voetbrug' maar ook tekeningen en beeldhouwwerken. Het Mauritshuis leende van oktober 2013 tot en met januari 2014 15 meesterwerken uit voor de zeer succesvolle expositie 'Vermeer, Rembrandt and Hals. Masterpieces of Dutch Painting from the Mauritshuis'.

Renovatie van The Frick Collection - rond 1900 bijeengebracht door zakenman Henry Frick en chique onderdak aan Fifth Avenue -  maakte het mogelijk dat nu ook werken van Frans Hals, Vermeer, Philips Wouwerman en andere grootheden uit de Hollandse Gouden konden worden uitgeleend, schilderijen die de afgelopen eeuw niet meer in Europa te zien waren.

Van de 40 zelfportretten van Rembrandt is het portret uit New York met een omvang van 134 bij 104 centimeter het grootste. Rembrandt schilderde zichzelf zonder schildermuts en palet, gekleed in een cape van goudglanzende stof. Volgens Mauritshuis-conservator Quentin Buvelot, ook auteur van de bijbehorende uitgave die bij Waanders verscheen, niet toevallig. Hij had ongetwijfeld het 'Schilder-Boeck' van Karel van Mander uit 1604 gelezen. waarin deze optekende dat beroemde schilders goudkleurige gewaden droegen.

De expositie Manhattan Masters in het Mauritshuis duurt tot en met 15 januari 2023, Voor meer informatie: tttps://www.mauritshuis.nl

 

Reageren