Open Monumentendagen 2018 : ook in Jachthaven Naarden met De Zwerver uit 1900

Woon- en atelierschip De Zwerver (1900) anno nu. Foto Stichting De Zwerver

*Rijksprentenkabinet-conservator Freek Heijbroek is dit weekeinde een van de velen die overal in het land klaar staan om bezoekers te ontvangen tijdens de jaarlijkse Open Monumentendagen. In Jachthaven Naarden geeft Heijbroek tussen 12.00 en 17.00 uur rondleidingen op het woon- en atelierschip De Zwerver. Het schip werd eind negentiende eeuw ontworpen door kunstenaar, architect en ontdekkingsreiziger Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950). Hij woonde van 1900 tot 1910 op het schip met zijn gezin en verdiende zwervend door Europa, de kost met verkoopexposities aan boord.

Tekening De Zwerver bij scheepswerf 'De Vijf' te Oude Wetering, 1902, W.O.J. Nieuwenkamp

Stichting De Zwerver informeert op de site dat het schip in 2015/2016 zoveel mogelijk naar de oorspronkelijke staat van 1900 werd gerestaureerd onder leiding van Scheepswerk Vermeer. Dat werd mogelijk dankzij bijdragen van de Stichting Nieuwenkamp, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Dynamofonds, Vrienden en donateurs. De Zwerver is een van de oudste nog bestaande woonschepen en kan worden gehuurd voor onder meer overnachtingen (er zijn 3 slaapkamers, voor maximaal 7 mensen), vergaderingen (maximaal 16 mensen) en workshops en activiteiten (maximaal 30 mensen). Wie niet meer dan 40 gasten voor de huwelijksplechtigheid uitnodigt, kan er ook trouwen.

Keuken aan boord van De Zwerver, mei 1913

Voor meer informatie over Stichting De Zwerver: http://www.dezwerver.org/

Voor meer informatie over de meer dan vierduizend geopende monumenten die dit weekend geopend zijn onder het motto 'In Europa': http://www.openmonumentendagen.nl

Reageren