Nieuwe maand bij Museumkijker: van oudste goud uit Bulgarije tot galakoets familie Van Loon

Graf 43, rijk gevuld voor een man met status, foto Varna Regionaal Museum Bulgarije

Graf 43, rijk gevuld voor een man met status, foto Varna Regionaal Museum Bulgarije

*Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varnia; Dordrechts Museum: t/m 28 april 2017; http://www.dordrechtsmuseum.nl

Lokale stammen in de streek rond waar nu de Bulgaarse stad Varna ligt, ontdekten in het vijfde millennium voor Christus als eerste in de wereld hoe ze goud en koper uit erts konden winnen. Het Dordrechts Museum exposeert een selectie uit de gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw bij de aanleg van een industrieterrein werden gevonden in een grafveld met maar liefst 300 graven. Topstuk: ‘Graf 43’, voor een man van rond de 45 jaar, gezien de rijkdom aan gouden bijgiften waarschijnlijk de leidende priester van de gemeenschap.

Jan Steen, Dronken vrouw (De koppelaarster?), c. 1665-68, Szépmuvészeti Museum, Boedapest

Jan Steen, Dronken vrouw (De koppelaarster?), c. 1665-68, Szépmuvészeti Museum, Boedapest

*Hollandse meesters uit Boedapest – Topstukken uit het Szépmúvészeti Museum; Haarlem, Frans Hals Museum: 12 november t/m 12 februari 2017; http://www.franshalsmuseum.nl

Dat het Szépmúvészeti Museum in Boedapest werk van hoge kwaliteit van Hollandse schilders uit de Gouden Eeuw in de collectie heeft, is weinig bekend. Met als actuele aanleiding het 350ste sterfjaar van Frans Hals komt daar een eind aan met de expositie van 57 schilderijen en 27 tekeningen die Haarlem in bruikleen krijgt. Daaronder twee portretten van Frans Hals en werken van Haarlemse kunstenaars die het museum niet in de eigen collectie heeft. Onder hen Willem Buytewech en Dirck Bleker. Boedapest stuurt tekeningen van onder anderen Rembrandt, Karel van Mander en Frans Post.

Auguste Rodin, De Denker, grote versie, 1903, Parijs, Musée Rodin, c Musée Rodin, foto Christian Baraja

Auguste Rodin, De Denker, grote versie, 1903, Parijs, Musée Rodin, c Musée Rodin, foto Christian Baraja

*Rodin – Genius at Work; Groninger Museum: 19 november t/m 30 april 2017; http://www.groningermuseum.nl

Van Auguste Rodin (1840-1917) – onder de beeldhouwers een der grootsten – komen voor deze tentoonstelling 140 beelden en 20 werken op papier naar Groningen. Daarbij hoogtepunten als als ‘De Kus’, ‘Balzac’ en ‘De Denker’, marmeren figuren, keramiek en nooit eerder vertoonde foto’s. De expositie focust op het werkproces in Rodins atelier, waar meer dan vijftig werknemers de meester assistentie verleenden, onder meer bij experimenten met de eigenschappen van verschillende materialen. Dat stelde Rodin in staat zijn werk steeds weer te vernieuwen. De tentoonstelling is samengesteld door Musée des Beaux-Arts in Montréal en Musée Rodin in Parijs.

F.J. Kinsoen, Staatsieportret Anna Paulowna, collectie Koninklijke Verzamelingen Den Haag

F.J. Kinsoen, Staatsieportret Anna Paulowna, collectie Koninklijke Verzamelingen Den Haag

*Anna Paulowna, kleurrijke koningin; Apeldoorn, Paleis Het Loo: t/m 5 februari 2017; http://www.paleishetloo.nl

Anna Paulowna, zuster van de Russische tsaar, trouwde dit jaar op de kop af twee eeuwen geleden met de latere koning Willem II. Bij haar komst naar Nederland nam ze – naast een Russisch-orthodoxe kerkuitrusting, priesters en zangers - tal van kostbaarheden mee. Paleis Het Loo presenteert de komende maanden juwelen, serviezen en meubelen die nog niet eerder in het openbaar werden getoond. Conservator Paul Rem beschrijft haar leven bloemrijk in ‘Anna Paulowna – Een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof’ (Waanders Uitgevers, Museum Paleis Het Loo, Apeldoorn, 24,95 euro), een uitgave met feestelijk prachtige foto’s van de erfenis die de prachtlievende grootvorstin Nederland naliet.

San Drukker, mevrouw mr M. van Loon-Labouchere, 2016, Museum Van Loon

San Drukker, mevrouw mr M. van Loon-Labouchere, 2016, Museum Van Loon

*Nieuw portret voor familiereeks in Museum Van Loon: Sam Drukker schilderde Martine van Loon – Labouchere, voormalig grootmeesteres koningin Beatrix en tot november 2014 nog van koning Willem-Alexander. Drukker vereeuwigde ook - onder meer - acteur Hans Kesting.

*Expositie ‘De Gala-berline in Nederland’, de ‘Gouden Koets’ van de jonkheren Van Loon is te bewonderen in het koetshuis, tip top gerestaureerd, de familie kan zo instappen; in andere vertrekken van het museum wordt de geschiedenis van dit type rijtuig in Nederland belicht. Met mooi vormgegeven publicatie: auteur Willem te Slaa (WBooks, Zwolle, 2016)

Amsterdam, Museum Van Loon: t/m 16 januari 2017; http://www.museumvanloon.nl

Gala-berline van de jonkheren Van Loon, bouwjaar 1902

Gala-berline familie Van Loon, bouwjaar 1902

 

 

 

 

 

 

 

Reageren