Museum Valse Kunst in Vledder: wat is écht nep?

Het Museum Valse Kunst is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Vledder. Foto Drenthe.nl

Door Klazien Laansma

Daar zit je dan in je hotel aan de Dwingeloose heide. Vakantie en het regent… Als je dan toch vakantie hebt, hoeft ook museumbezoek even niet zo deftig. Het Museum Valse Kunst in het Drentse Vledder is een van die kleine particuliere musea waar kunsteducatie en amusement in elkaars verlengde liggen.

De grondleggers van het museum zijn zelf ooit opgelicht met een valse Matisse. Reden tot onderzoek naar de kunst van het vervalsen. Want wat is nou echt vervalsen? Zijn schilderijen ‘in de stijl van’ vervalsingen? De handtekening van kunstenaars nabootsen blijkt wel het scharnierpunt te zijn, tot en met de Rotterdamse schilder Evert Moll die in de kroeg voor geld zijn handtekening plaatste onder andermans havengezichten in zijn eigen stijl.

Havengezicht met handtekening Evert Moll. Foto Klazien Laansma

Foto Klazien Laansma

Vier  zalen laten het verschil zien tussen vervalsen, navolging en kopiëren. Meestervervalser Han van Meegeren heeft uiteraard een wandje met zijn Vermeer-look-alikes. Anno 2020 kun je je niet meer voorstellen dat dit werk ooit werd aangezien voor een schilderij uit de 17e eeuw, zo ademt het de realistische kunstmode van de jaren dertig van de twintigste eeuw. Een hele reeks kleurige litho’s van Karel Appel schijnt nep te zijn, maar op grond van welke kenmerken?

Een nep-Karel Appel. Foto-pixabay

Tussen best goede imitaties is er ook een keur aan grappige amateurkunst ‘in de stijl van’ te zien, waaronder veel Botero’s. Het museum heeft een mooie glasverzameling die wel echt is en organiseert exposities van Drentse kunstenaars.

Vooraf aanmelden is in coronatijden een must. Het museum is niet groot en net als in de supermarkt houdt niet iedere bezoeker zich aan de richting en de gewenste afstand. Neem voor de zekerheid een mondkapje mee. Je museumkaart werkt niet, dit is een particulier museum waarmee we maar weer eens op de feiten worden gedrukt wat ons bezoekje eigenlijk hoort te kosten: € 8 per persoon. Geen geld voor een middag gniffelen.

Voor meer informatie: http://www.museums-vledder.nl

Geen echte Van Gogh...Foto opwereldreisdoornederland.nl

Reageren