Op reis door Finland met collectie Ammann in Outsider Art Museum

Geplaatst in Kunst Kort en getagged met , op door .

Alpo Koivumäki, Neushoorn, 2007, gemengde materialen, eigen foto

*De Zwitserse verzamelaar Max Ammann en zijn Nederlandse vrouw Korine raakten rond de eeuwwisseling in de ban van Finse Outsider Art. Ze maakten talloze reizen door de uitgestrekte Finse natuur om de – meestal solitair levende - kunstenaars op te zoeken en aankopen te doen. Het Outsider Art Museum presenteert de komende maanden in een vormgeving in Finse sferen een selectie uit hun verzameling van 5000 werken onder de titel ‘ITE Art/Finse collectie Ammann’. ITE staat voor ‘Itse Tehty Elämä’, ‘zelfgemaakt leven’.

Alpo Koivumäki, Paard Virma, 2009, gemengde technieken, eigen foto

Van de achttien deelnemers steekt Alpo Koivumäki (1939, Kauhajoki) er met kop en schouders bovenuit. In het boekje met biografieën waarmee bezoekers de ronde kunnen maken, lezen we dat hij tot zijn pensionering een boerenbedrijf in de westelijke regio Pohjanmaa runde. Daar woonde hij met drie tantes die inmiddels overleden zijn. Na zijn werkzame leven ging hij diersculpturen maken van gevonden materialen als schroot, autobanden, plastic onderdelen en vaten. Koivumäki kreeg in 2004 een opdracht voor een grote sculptuur van museum La Fabuloserie in het Franse Dicy en in 2009 en 2011 voor Kunstmuseum Thurgau in Zwitserland.

Alpo Koivumäki, Schildpad, 2009, gemengde materialen, eigen foto

De expositie ITE ART/Finse collectie Ammann in het Outsider Art Museum (Amstel 51, Amsterdam) duurt tot en met 13 januari. Voor meer informatie: http://www.outsiderartmuseum.nl

Reageren