Grafisch ontwerper Fré Cohen in Museum Het Schip: succesvol in mannenwereld

Stadswapen Amsterdam, ontwerp Fré Cohen, ca. 1930, foto Museum Het Schip

Het Amsterdamse School Museum Het Schip brengt tot september volgend jaar een overzicht van grafisch ontwerper Fré Cohen (1903-1943), succesvol in een beroepsgroep die toen nog door mannen werd gedomineerd. Geboren in een Amsterdams diamantbewerkersgezin werd ze actief lid van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), jeugdafdeling van de SDAP. Na de MULO ging ze aan het werk en voltooide intussen de opleiding grafiek bij het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs. Haar affiches en boekillustraties voor AJC en SDAP reflecteerden socialistische idealen als geloof in een toekomst van vrede en gelijkheid.

Cohen kreeg ook opdrachten van onder meer de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Stadsdrukkerij. In haar strijd voor gelijke rechten deed ze vaak de vormgeving voor vrouwenverenigingen.

Ter herinnering aan 1 mei 1929, Fré Cohen, foto Museum Het Schip

Haar stijl werd lang beïnvloed door de typografie in de stijl van de Amsterdamse School van het tijdschrift Wendingen: Cohen ontwierp haar eigen letters, geblokt in afwisseling met zwierende lijnen. De tentoonstelling laat zien dat die letters onder invloed van de Nieuwe Zakelijkheid in de jaren dertig soberder en strakker werden. Qua techniek had ze een voorkeur voor hout- en linosneden, potlood, Oost-Indische inkt en zwart krijt.

Giroboekje Gemeente Giro Amsterdam, 1939, foto Museum Het Schip

Fré Cohen werd op 10 juni 1943 opgepakt op haar laatste onderduikadres. Ze nam pillen met gif en overleed twee dagen later.

Een van de eerste ontwerpen van Fré Cohen, Oostindische inkt met waterverf. Foto Museum Het Schip

De overzichtstentoonstelling van Fré Cohen in Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45, Amsterdam, duurt tot en met 4 september 2022. Voor meer informatie: http://www.hetschip.nl

 

Reageren