Dubbelexpositie Pierre Janssen (1926-2007): kunstpromotor als kijkcijferkanon

Pierre Janssen achter zijn bureau in het Stedelijk Museum Schiedam, foto Jan Eyk

Pierre Janssen achter zijn bureau in het Stedelijk Museum Schiedam, AVRO-bode foto Jan Eyk

*Pierre Janssen? Jongere generaties zullen geen idee hebben waarom hij vanaf eind deze week in de schijnwerpers zal staan, maar voor wie tussen 1959 en 1972 al televisie keek was en bleef hij een beroemdheid. Als presentator van 100 AVRO-afleveringen Kunstgrepen – waarin Janssen (1926-2007) bevlogen lichtvoetig over kunst vertelde, zijn beeldende armbewegingen onvergetelijk - trok hij op zondagavond gemiddeld twee miljoen kijkers per uitzending. Dat er indertijd ook critici waren die Janssen een populistische goochelaar noemden die kunst te grabbel gooide, lijkt nu onvoorstelbaar.

Museumkijker heeft geen kijkcijfers paraat, maar zouden latere kunstpresentatoren als Henk van Os, Jasper Krabbé, Lucas de Man en Wim Pijbes ooit zo goed hebben gescoord/scoren? Janssen was ook directeur van het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Arnhem. Tien jaar na zijn dood brengen deze musea zijn grote betekenis als kunstpromotor in kaart op de dubbelexpositie ‘Pierre Janssen – In de greep van de kunst’. Komende zaterdag is de opening. De uitzending van Andere Tijden is die dag aan Janssen gewijd (NP0 2, 21.20 uur), zeker ook een tip voor jongere kunstliefhebbers, ze zullen hun ogen uitkijken.

Voor meer informatie:

Over de expositie in het Stedelijk Museum Schiedam (8 april t/m 3 september): http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl. En die in Museum Arnhem (8 april t/m 15 oktober): http://www.museumarnhem.nl.

Website Andere Tijden: http://www.anderetijden.nl

 

Pierre Janssen bij een opname van Kunstgrepen

Pierre Janssen bij een opname van Kunstgrepen

 

Reageren