Debuut toonaangevende Hotei Japanese Prints met twee stands op Art on Paper

Geplaatst in Kunst Kort op door .

Bij Hotei op Art on Paper

Door Luisa Clark Homburg

Dit jaar neemt Hotei Japanese Prints met maar liefst twee stands voor het eerst deel aan Art on Paper, beurs voor kunst op papier op het Westergas-terrein in Amsterdam.  Hotei is te vinden op plek M in het Transformatorhuis.

De kunsthandel werd in 1982 opgericht door Chris Uhlenbeck, de eerste  jaren gerund vanuit zijn huis. Tegenwoordig is de galerie, na een aantal verhuizingen, gevestigd op de eerste verdieping van het Japanmuseum het Sieboldhuis in Leiden. Met inmiddels 42 jaar aan ervaring, is Hotei de enige galerie in Nederland die gespecialiseerd is in Japanse prenten op een uiterst hoog niveau. Naast prenten kan men ook terecht bij Hotei voor Japans lakwerk, keramiek, rolschilderingen en gedrukte boekjes. Het aanbod in de galerie wordt allemaal persoonlijk door Uhlenbeck uitgezocht en zorgvuldig beoordeeld op kwaliteit. Een groot deel van de werken wordt ingekocht in Japan, waar Uhlenbeck meerdere keren per jaar heen reist. Ook een leuke tip voor de Japan fans: Uhlenbeck schrijft tijdens elke reis naar Japan een nieuwsbrief over zijn ervaringen.

De stand op Art on Paper zal, net als in de galerie, een uitgebreide variatie aan Japanse prenten tentoonstellen. Zo zullen er ukiyo-e prenten hangen uit de 18e en 19e eeuw van kunstenaars zoals Chikanobu, Harunobu en Hiroshige II. Deze prenten belichamen de traditionele thema’s die populair waren in die tijd: acteurs, mooie vrouwen, erotiek en landschappen.

Bij Hotei op Art on Paper

Ook de liefhebber van moderne kunst kan zijn hart ophalen bij Hotei. Het aanbod biedt namelijk keuze uit prenten van de twee stromingen uit de eerste helft van de twintigste eeuw: shin-hanga (‘nieuwe prenten’) en sōsaku-hanga (creatieve prentkunst). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klassieke prenten met vogels en bloemen (kachō-ga) van Ohara Koson, landschappen door Takashi Shōtei (Hiroaki) of de creatieve zelf-gepubliceerde werken van Ono Tadashige.

Tevens zullen er werken zijn van hedendaagse kunstenaars, waaronder die van Yamamoto Keisuke, die bekendstaat om zijn grootformaat lithografieën.

De opening van Art on Paper is 9 mei (morgen) van 18:00-21:00. De beurs is te bezoeken tot en met 12 mei 2024 (11:00-19:00).

Voor meer informatie:

https://www.hotei-japanese-prints.com/

Reageren