KunstRAI 2018: verbluffende stadslandschappen Stefan Bleekrode

Geplaatst in Beurzen en getagged met , op door .
Stefan Bleekrode, Stad in Nederland, Wolken, 48 x 35 cm, 2017

Stefan Bleekrode, Stad in Nederland, Wolken, 48 x 35 cm, 2017

*Vijfentwintig deelnemers aan de 34ste editie van de KunstRAI hebben de komende dagen naast hun ‘gewone’ stand een solostand, door het enorm gevarieerde aanbod van negentig galeries een rustpunt voor het oog. Museumkijker viel in de solostand van Galerie Frank Welkenhuysen als een blok voor de verbluffend gedetailleerde stadslandschappen van Stefan Bleekrode (1986). De kunstenaar – vrijwel helemaal autodidact, eerst nog technicus bij NS - raakte tijdens zijn reizen in de ban van megasteden als New York, Londen en Rome, maar met dezelfde intensiteit voor Boedapest, Groningen en bijvoorbeeld een stadje aan de Rivièra.

Stefan Bleekrode, Groningen, Wintermiddag, 34 x 26 cm, 2017-2018

Stefan Bleekrode, Groningen, Wintermiddag, 34 x 26 cm, 2017-2018

Bleekrode stelt zichzelf voor op zijn site: ‘Al jaren voordat ik met mijn stadslandschappen begon, was ik vaak aan het tekenen. Bezeten door het fascinerende geheel van snelwegen, flats, monumenten en parken begon ik rond mijn tiende levensjaar mijn interesse in de stad uit te werken in kleine vogelvlucht perspectieftekeningen in potlood. De rode draad die tot op de dag van vandaag door mijn werk loopt, die van perspectief en architectuur, werd hierin al snel duidelijk.’ Rond 2002 verruilde hij het potlood voor pen en inkt, het medium waarmee hij nog steeds het merendeel van zijn stadstekeningen maakt.

Stefan Bleekrode, Stadje aan de Riviera, 20 x 13 cm, 2017

Stefan Bleekrode, Stadje aan de Rivièra, 20 x 13 cm, 2017

In het magazine dat Welkenhuysen over Bleekrode maakte – op de KunstRAI ligt het klaar – stelt Bleekrode vast dat er voor hem zonder architectuur geen identiteit is: ‘De meeste van mijn steden staan vol met grootse, elegante gebouwen die stijl en karakter van een stad weerspiegelen. Middeleeuws en intiem, of 19e-eeuws en groots, het maakt mij niet uit. Echter, voor modernistische architectuur laat ik zo min mogelijk ruimte vrij. Het is anoniem en totaal inwisselbaar en zal zowel een stad als mijn tekeningen alleen maar ontsieren.’ De uitvoering van zijn minutieuze stadslandschappen kost de kunstenaar vele maanden. Magisch hem op de KunstRAI aan het werk te zien, in diepe concentratie met gebogen hoofd, aan de schepping van een wereld zonder ontsieringen. Bleekrode schildert ook en maakt litho’s, zie zijn site.

De KunstRAI duurt tot en met 8 april. Voor meer informatie: http://www.kunstrai.nl.

Galerie Frank Welkenhuysen is te vinden in stand 51, daarin ook werk van Escher en Qassim Alsaedy. Voor meer informatie : http://www.stefanbleekrode.com en over de galerie/kunstmakelaardij: http://www.kunstexpert.com

 

Stefan Bleekrode, De Boulevard, 32 x 31 cm, 2016-2017

Stefan Bleekrode, De Boulevard, 32 x 31 cm, 2016-2017

 

 

 

Reageren