Topjaar musea in 2017: ook record Joods Cultureel Kwartier

Geplaatst in Kunst Kort en getagged met op door .
De Portugees-Israëlietische Synagoge van Amsterdam, ook wel Esnoga genoemd, is een synagoge uit de 17e eeuw, die gebouwd werd door de Sefardische Joden. De synagoge ligt aan het Mr. Visserplein en het Jonas Daniël Meijerplein. Het gebouw is nooit aangepast aan de moderne tijd en heeft geen verwarming en geen elektrische verlichting. Voor de verlichting worden bijna 1000 kaarsen gebruikt. Concert bij kaarslicht. Foto Berlinda van Dam.

De Portugees-Israëlietische Synagoge van Amsterdam werd gebouwd in de 17de eeuw en is nooit aangepast aan de moderne tijd. Er is geen verwarming en elektrische verlichting, voor de verlichting bij concerten worden bijna 1000 kaarsen gebruikt. Foto Berlinda van Dam.

*De Museumvereniging maakte in oktober de resultaten bekend van het jaarlijkse onderzoek naar bezoekcijfers van 420 aangesloten musea: een stijging naar 31,7 miljoen in 2016, 8,7 procent meer dan in 2015. Onder de (vele) musea die deze maand records over 2017 publiceerden, was ook het Joods Cultureel Kwartier. Het samenwerkingsverband van Joods Historisch Museum, Kindermuseum, Portugese Synagoge, Hollandsche Schouwburg en Nationaal Holocaust Museum trok 370.000 bezoekers, tegen vorig jaar 328.000.

De grootste stijging kon worden geboekt voor de Portugese Synagoge: van 97.000 naar 108.000. De twaalf kaarslichtconcerten in het monumentale pand uit de Gouden Eeuw trokken 4500 bezoekers, meer dan ooit. Tip voor de eerste maanden van 2018 in het Joods Historisch: de expositie van Charlotte Salomon, voor het eerst haar complete oeuvre bijeen, het bezoek was voor Museumkijker een emotionerende ervaring. Voor meer informatie: http://www.jck.nl

Museumkijker wenst iedereen een Gelukkig Nieuwjaar!

 

 

 

Reageren