Louvre-expert Ina Giscard d’ Estaing naar Dag van het Mecenaat Universiteit Utrecht

Entrée van het Louvre in Parijs

Hoofdingang Louvre. Het Parijse museum staat in de top drie van beste bezochte musea ter wereld

Dag van het Mecenaat: 19 januari, 13.30 – 18.00

Locatie: Academiegebouw Universiteit Utrecht, Domplein 29, Utrecht

Door Renée Steenbergen

​*Nederlanders zijn vrijgevig, ook voor kunst en cultuur. Maar weet u ook waaróm zij doneren? En waarom níet? Op de Dag van het Mecenaat/Day of Arts Philanthropy hoort u de nieuwe trends in geven en geefgedrag. In Nederland, maar ook in Engeland, Frankrijk, Denemarken, België en Duitsland.

Ina Giscard d’Estaing, werkzaam in het Louvre bij de directie externe relaties, kent als Nederlandse de verschillen in motivatie tussen Europese landen.  Cathy Pharoa van de City University in Londen vertelt hoe je de jonge ‘millennials’ generatie kunt binden aan jouw kunstorganisatie of goede doel.

Discussieer mee over de rolverdeling in de kunstfinanciering tussen overheid en particulieren. Met medewerking van Roelof Prins, directeur van het vermogensfonds De Verre Bergen  dat 20 miljoen euro doneert voor het collectiegebouw van Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam.

Artist impression nieuwe collectiegebouw Boymans Van Beuningen. Foto Roelof Prins. Het (particuliere)vermogensfonds De Verre Bergen doneerde hiervoor 20 miljoen euro.

Artist impression nieuwe collectiegebouw Boymans Van Beuningen. Foto Roelof Prins. Het (particuliere)vermogensfonds De Verre Bergen doneerde hiervoor 20 miljoen euro.

Ina Giscard d' Estaing werkt inmiddels tien jaar bij het Louvre als fondsenwerver voor internationale grote gevers voor dit museum dat behoort tot de top drie van best bezochte in de wereld. Thema van haar bijdrage aan de Dag van het Mecenaat: 'Hoe werf je internationale major donors?'

Prof. Cathy Pharoah is codirecteur van het Centre for Charitable Giving aan CASS Business School, City University, Londen. Ze onderzocht recentelijk het geefgedrag van de jongere generatie tot 35 jaar, de zogenaamde millennials, in de Londense City. Haar thema: 'Geven jonge millennials aan goede doelen?'

Onder de andere aanwezigen op 19 januari: dr. Tine Faseur (universitair hoofddocent aan de KU Leuven, specialist duurzaam consumentengedrag), Sigrid van Aken (directeur goede doelen-loterijen) en Arjo Klamer, hoogleraar Economie en Kunst.

De Dag van het Mecenaat is een initiatief van de stichting Geef om Cultuur, opgericht om de bemiddeling, kennisontwikkeling en kennisoverdracht op het gebied van cultuur in Nederland in de brede zin des woords te stimuleren.

Concreet gebeurt dat door een research fellowship Mecenaat aan de Universiteit van Utrecht, ingevuld door dr. Renée Steenbergen. Zij is verbonden aan het interdisciplinair kennisplatform Mecenaatstudies van de universiteit.

Steenbergen is organisator van de Dag van het Mecenaat.

Aanmelden of meer informatie over het programma: http://www.artsphilanthropy.eu

Met dank aan het Vakblad Fondsenwerving, voor meer informatie: http://www.fondsenwerving.nl

Academiegebouw Utrecht, locatie Dag van het Mecenaat

Academiegebouw Utrecht, locatie Dag van het Mecenaat

Reageren