h3h biënnale in Heilige Driehoek Oosterhout: geloven of niet geloven

Geplaatst in Exposities en getagged met , op door .

Dré Wapenaar, © foto Sacha Wijmer

Het Brabantse Oosterhout is voor de derde keer locatie voor een hedendaagse kunstmanifestatie, voorheen ‘Kunst in de Heilige Driehoek’, dit keer ‘h3h biënnale’ genoemd. Onder de paraplu van het thema Geloof zochten curatoren Hendrik Driessen en Rebecca Nelemans schilderijen, sculpturen, (geluids)installaties, fotografie en video bijeen. Ook zijn er monumentale ingrepen in het landschap te zien. Bij de selectie is veel waarde gehecht aan de verbinding die kunstenaars met een specifieke locatie in het kloostergebied zouden weten aan te gaan. De Heilige Driehoek - een natuurrijk gebied van ruim 100 hectare groot – dankt zijn naam aan nog actieve kloosters daar: de Sint Paulusabdij, de Onze Lieve Vrouweabdij en het klooster van Sint Catharinadal.

Ine Vermee, © foto Sacha Wijmer

Hoop en Liefde waren in eerdere edities het fundament. Geïnspireerd door het bijbelboek Korintiërs, waarin Paulus in 16 hoofdstukken een brief aan de inwoners van Korinthïe schrijft. Veel geciteerd is wat hij daarin zegt over het primaat van de liefde in 1 Korintiërs 13, 4 – 13: ‘Nu zien we nog maar een afspiegeling, een raadselachtig beeld, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben. Dit is wat blijft, geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.’

David Bade, © foto Sacha Wijmer

Deelnemers zijn 25 kunstenaars van naam uit binnen- en buitenland, onder wie Ghada Amer, Maarten Baas, David Bade, Loek Grootjans, Ann Veronica Janssens, Folkert de Jong, Fiona Tan en Ine Vermee. Dré Wapenaar plaatste een tent naast een ten hemel rijzende boom, stevig vastgeklonken. Aan de gelovige de keus: buiten wachten bij de tent tot de Here hem komt halen voor de Hemelvaart, of toch maar liever aardse veiligheid in de tent vinden? Er staat  een laddertje klaar. De kunst op de 'h3h biënnale’ laat alle opties open, voor dogmatiek is in de Heilige Driehoek geen plaats. Maar geloof, hoop en liefde in kunst heeft eeuwigheidswaarde, ook hier in Oosterhout.

De ‘h3h biënnale’ in Oosterhout duurt tot en met 16 juli. Voor meer informatie: http://www.h3hbiennale.nl

Voor kinderen, met spiegel: maak je eigen zelfportret, © foto Sacha Wijmer

Reageren