Document Nederland over onderwijs Rotterdam: veel allochtone jongeren bij Carel van Hees

RDM Campus, Albeda College, Carel van Hees, foto Rijksmuseum

RDM Campus, Albeda College, Carel van Hees, foto Rijksmuseum

*Fotograaf en filmmaker Carel van Hees kreeg in november 2014 van het Rijksmuseum het verzoek of hij voor de jaarlijkse foto-expositie Document Nederland 2016 het Nederlandse onderwijs in beeld wilde brengen. Hoe dat ‘brede’ thema in te vullen? Van Hees loste deze breinbreker op door in een periode van zestien maanden vierentwintig heel verschillende Rotterdamse onderwijsinstellingen te volgen.

Rotterdam: een stad met 176 nationaliteiten, van kansarm tot zeer bevoorrecht, een uitgangspositie die van ‘laag’ tot ‘hoog’ onvermijdelijk van invloed is op de onderwijskeus. En dat helaas – nog steeds – ook in negatieve zin. Het is daarom opbeurend dat de foto’s van Van Hees ook de nodige allochtone jongeren tonen die inmiddels – inclusief Erasmiaans Gymnasium en universiteit - aan ‘hogere’ onderwijsvormen deelnemen.

Scheepvaart en Transport College, Carel van Hees, foto Rijksmuseum

Scheepvaart en Transport College, Carel van Hees, foto Rijksmuseum

Onder de scholieren die Van Hees vroeg of ze voor hem wilden exposeren, zijn er zeker ook die later bij de groep jeugdwerklozen zullen gaan horen: volgens CBS-cijfers bedroeg de werkloosheid onder jongeren van 15 tot 25 jaar in september 2015 landelijk 11,5 procent. Op de 180 foto’s die Van Hees uit zijn enorme productie voor de expositie selecteerde – aantrekkelijk op afficheformaat gepresenteerd op ‘klapborden’ – voelt dat Zwaard van Damocles echter ver weg. In deze onderwijsaflevering van Document Nederland werken jong en oud vooral toegewijd, energiek en met vertrouwen aan de toekomst. In een tijd van doem nooit weg.

Majorie de Boer (16) van PCC Het Lyceum uit Alkmaar werd winnaar van Document Nederland Junior, de fotowedstrijd van het Rijksmuseum voor middelbare scholieren. Ze verbeeldde het thema ‘Mijn leven op school’ met een analoge camera waarmee ze in één uur een zwart-wit serie maakte van een van haar vriendinnen in de rol van tegenstribbelende puber. Haar foto’s – en die van negen andere scholieren, de beste van honderd inzendingen – zijn de komende tijd te zien in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Alle inzendingen zijn ook te bekijken via Scholieren.com.

De exposities ‘Document Nederland’ van Carel van Hees en ‘Document Nederland Junior’ in het Rijksmuseum duren tot en met 12 juni. Voor meer informatie: http://www.rijksmuseum.nl

Basisschool Oranje Nassau, Carel van Hees, foto Rijksmuseum

Basisschool Oranje Nassau, Carel van Hees, foto Rijksmuseum

 

 

 

Reageren