Gratis topkunst kijken bij Christie’s Amsterdam

Geplaatst in Kunst Kort en getagged met op door .
Kees van Dongen (1877-1968), Cérès, 65 bij 54 centimter

Kees van Dongen (1877-1968), Cérès, 65 bij 54 centimter

* Bij Christie’s Amsterdam zijn tot en met maandag kijkdagen voor de internationale veiling van modernistische en vernieuwende kunst uit de periode 1900-1950. Onder de grote namen die dinsdag onder de hamer gaan zijn Kees van Dongen, Leo Gestel, Bart van der Leck, Zadkine, Jan Sluijters, Mondriaan en Picasso. Het aanbod omvat 162 ‘lots’ van hoog niveau, de kijkdagen zijn een buitenkans voor wie daar gratis van wil genieten. De geschatte opbrengst is drie miljoen euro.

Een van de duurdere schilderijen is ‘Cérès’ van Kees van Dongen, dat tussen de 250.000 en 300.000 euro zou moeten opbrengen. Van Dongen maakte vanaf begin vorige eeuw carrière in de Parijse avantgarde en had na de Eerste Wereldoorlog veel succes met zijn portretten van sensuele, glamoureuze vrouwen. Inspiratie vond hij in zijn minnaressen en opdrachtgevers en bij ‘Cérès’ - godin van de vruchtbaarheid - in de mythologie. In de catalogus naast haar een passend citaat van de kunstenaar: ‘De vrouw is de mooiste van alle landschappen.’

Relatieve koopjes zijn er ook: de verwachte opbrengst van een stuk keramiek van Picasso is tussen de 1000 en 1500 euro geschat. Het is voor het eerst dat Christie’s Amsterdam aan aparte veiling ‘Modern Art’ organiseert, voorheen werd tegelijkertijd kunst uit de negentiende eeuw geveild. Volgens directeur Jop Ubbens heeft marktonderzoek uitgewezen dat een splitsing van het aanbod een hogere opbrengst zal realiseren omdat het om een ander type verzamelaars gaat.

Ook Christie’s Amsterdam kreeg de afgelopen jaren te maken met bezuinigingen door de economische crisis en moest de helft van het personeel ontslaan. Maar Ubbens ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en rekent voor dit jaar op een hogere opbrengst van schilderijen dan in 2012.

De kijkdagen voor de veiling ‘Modern Art’ bij Christie’s Amsterdam (Cornelis Schuijtstraat 57)zijn op 6, 7, 8 en 9 december van 10.00 tot 17.00 uur, de veiling daar op 10 december begint om 14.00 uur. Voor meer informatie: www.christies.com.

Reageren