Drie eeuwen virtuoze dierentekeningen in Cromhouthuis aan Herengracht

Geplaatst in Musea en getagged met op door .
Zittende Drentse patrijshond, Hendrick Goltzius, ca. 1597

Zittende Drentse patrijshond, Hendrick Goltzius, ca. 1597, foto Cromhouthuis

*Het monumentale pand dat de puissant rijke Jacob Cromhout in de Gouden Eeuw door architect Philip Vingboons aan de Herengracht liet bouwen – op een steenworp afstand van de Leidsestraat – wordt als Cromhouthuis museaal beheerd door het Amsterdam Museum, op de bovenverdieping huist het laatste rest Bijbels Museum. Er is nu de expositie 'Wild! Tekeningen naar het leven', met negentien virtuoze voorbeelden van dierentekeningen - onder meer leeuwen en een luipaard - uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

De machtige Cromhouts stonden bekend als kunstliefhebbers, maar er is te weinig van hun verzamelingen overgebleven om de familiegeschiedenis ter plekke uit te venten tot een magische museale ervaring. Het Amsterdam Museum heeft van de nood een deugd gemaakt door het stylistencollectief Wunderkammer in te schakelen bij de inrichting van de hoge ruimtes met enorme aantallen vierkante meters. Er worden steeds kleine exposities georganiseerd, waarvoor naast bruiklenen wordt geput uit de collecties van de Amsterdamse verzamelaars Carel Joseph Fodor en Abraham Willet.

Een zittende aap aan een ketting, Hendrick Goltzius, 1592-1602, foto Cromhouthuis

Een zittende aap aan een ketting, Hendrick Goltzius, 1592-1602, foto Cromhouthuis

Onder de kunstenaars van 'Wild!' grote namen als Hendrick Goltzius, Albert Cuyp, Paulus Potter, Samuel van Hoogstraten en Cornelis Saftleven. De kwetsbare tekeningen zijn te vinden in een verduisterde kamer naast de trap naar boven. Wunderkammer richtte de zalen in met prachtige boeketten en opgezet fraai kleurig gevogelte uit de collectie van de Duitse verzamelaar Wolfgang Vandrey. Alice in Wonderland had zich er meteen thuis gevoeld. De audiotour is van oud-Artisdirecteur Haig Balian. Rode draad van zijn enthousiaste rondleiding is onze relatie met dieren, ándere dieren wel te verstaan. Levende organismen zijn erfgoed, benadrukt Balian, net als de kostbare tekeningen die we aan het bekijken zijn. In het Cromhouthuis is ook een keuken van eeuwen geleden bewaard gebleven, het café is ouderwets gezellig en er is een prachtige tuin.

De kop ven een koe, Paulus Potter, 1640-1654, foto Cromhouthuis

De kop ven een koe, Paulus Potter, 1640-1654, foto Cromhouthuis

 De expositie ‘Wild! Tekeningen naar het leven’ in het Cromhouthuis (Herengracht 366-368, Amsterdam), duurt tot en met 26 augustus. Voor meer informatie: http://www.cromhouthuis.nl

Tentoonstelling van prenten en tekeningen van wild in het cromhouthuis voorjaar 2018, inrichting Wunderkammer

Zaaloverzicht, inrichting Wunderkammer, foto Cromhouthuis

 

Reageren