Spaanse griep velde ook echtpaar Schiele: publiekslieveling Kunstmuseum op Instagram

Egon Schiele, Portret van Edith (de vrouw van de kunstenaar), Wenen 1915, collectie Kunstmuseum Den Haag

*Onder de vele musea die hun publiekslievelingen aanlokkelijk etaleren op Instagram is ook het Kunstmuseum Den Haag. Een voor de hand liggende keus in deze zorgelijke tijden was afgelopen dagen het portret dat de Oostenrijkse expressionist Schiele in 1915 van zijn vrouw Edith maakte: zij overleden in 1918 drie dagen na elkaar aan de Spaanse Griep. Egon Schiele (1890) trouwde Edith Harms (1893) in 1915 na vele vriendinnen en losbandige relaties. De kunstenaar was volgens het museum berucht om zijn expliciet erotische schilderijen en tekeningen, Edith vereeuwigde hij juist als toonbeeld van verlegen kuisheid. Ze hadden elkaar leren kennen toen de familie Harms tegenover Schieles atelier in Wenen kwam te wonen. Een geboekstaafde uitspraak van Egons moeder: ‘Edith is de schoondochter waar ik van droomde’.

Het ‘Haagse’ portret van Edith ten voeten uit is het enige schilderij van Schiele in Nederland. Het werd aangekocht in 1927 tijdens een tentoonstelling over Oostenrijks expressionisme. Het Kunstmuseum Den Haag heeft ook twee tekeningen en een prent van Schiele.

Voor meer informatie: https://www.kunstmuseum.nl en via de Instagram-app. Voor wie met een vette knipoog zelf aan de slag wil met meesterwerken of zich vermaken met de creativiteit van anderen: zie op Instagram Tussen Kunst & Quarantaine. Met dank voor de tip aan Monique Brandt/TijgerbloedTeksten.

 

 

 

 

Reageren