Anselm Kiefer met Louis-Ferdinand Céline in Copenhagen Contemporary: briljante installatie aan waterkant

Geplaatst in Musea en getagged met op door .
Anselm Kier, Copenhagen Contemporary, foto Anders Sune Berg

Anselm Kiefer, For Louis-Ferdinanc Céline: Voyage au bout de la nuit, Copenhagen Contemporary, foto Anders Sune Berg

*Op de lijst bezienswaardigheden die we gedurende zes dagen Kopenhagen wilden zien, zweefde Copenhagen Contemporary (CC) ergens tussen de zesde en tiende plaats, voor de zekerheid ook langs als na de rijk met cultuur bedeelde binnenstad, het eiland Christianshavn aan de beurt zou komen. Een bezoek aan de 3400 m2 tentoonstellingsruimte van CC in een voormalige papierfabriek – verdeeld over vier hallen, weids uitzicht over het water, aantrekkelijke gezelligheid op de kade – is zo’n zinnenstrelende ervaring dat Museumkijker er een tip met driedubbele stip in de top vijf van maakt. Dankzij de enorme ruimte kon Anselm Kiefer er ‘For Louis-Ferdinand Céline: Voyage au bout de la nuit’ realiseren.

Anselm Kiefer, Copenhagen Contemporary, foto Anders Sune Berg

Anselm Kiefer, For Louis-Ferdinand Céline: Voyage au bout de la nuit, Copenhagen Contemporary, foto Anders Sune Berg

Vier gigantische doeken roepen een desolate woestijn op, vier vliegtuigen - gemodelleerd naar prototypes uit de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse en Koude Oorlog – staan er uitgevochten gestrand te zijn. Vleugels veelbetekenend bedekt met boeken, her en der steken zonnebloemen en klaprozen naar buiten, even veelzeggend. Anselm Kiefer (Donaueschingen, 1945) liet zich – naast Célines bittere evaluatie van de Europese beschaving uit 1932 - voor deze installatie ook inspireren door ‘Het boek van Franza’ van Ingeborg Bachmann, een onvoltooid verhaal over de vrouw die na haar mislukte huwelijk met haar broer op reis gaat naar Egypte en Soedan. Om tenslotte emotioneel in de woestijn te stranden.

Het ‘onafhankelijke instituut’ CC streeft sinds 2015 naar een internationaal centrum voor hedendaagse kunst in de Deense hoofdstad, volgens de site geïnspireerd door de presentatie van actuele kunst met grote formaten in instellingen als het Palais de Tokyo in Parijs, Hangar Biccoca in Milaan, Tate Modern in Londen en MoMA PS1 in New York. De huur van de hallen – mogelijk gemaakt door eendrachtige samenwerking tussen stadsbestuur, fondsen, bedrijfsleven en particuliere verzamelaars – loopt eind dit jaar af. Zijn er misschien al plannen in de maak om CC te vervangen door nieuwbouw? Nadat de marine de naburige werven in 1979 had verlaten, werd er langs de waterkant een modern operagebouw neergezet. Niks mis mee, maar een visuele ingreep kan ook anders uitpakken. CC kan nog geen duidelijkheid over de toekomst geven.

Anselm Kiefer, Copenhagen Contemporary, foto Anders Sune Berg

Anselm Kiefer, For Louis-Ferdinand Céline: Voyage au bout de la nuit, Copenhagen Contemporary, foto Anders Sune Berg

Lopende exposities in Copenhagen Contemporary:

Anselm Kiefer, For Louis-Ferdinanc Céline: Voyage au bout de la nuit, tot en met 6 augustus

Christian Marclay, The Clock, tot en met 3 september

Sirah Sze, Timekeeper, tot en met 3 september

Yoko Ono, Wish Tree, tot en met 31 december

Voor meer informatie: http://www.cphco.org

Copenhagen Contemporary, voorzijde, foto CC

Copenhagen Contemporary, voorzijde, foto CC

 

Reageren