Onderweg (2): Vijf jaar onderhandelen in historische Friedenssaal Osnabrück

Christina van Zweden (1626-1689), koningin van Zweden, hertogin van Estland en vrouwe van Ingrië en Karelië, portret koninklijke hofschilder Jacob Henry Elbfas (1600-1664) Ook Zweden nam deel aan het vredesoverleg in Osnabrück en Münster

Door Karin Abdullah Khan - Feenstra

We waren in Osnabrück te vroeg voor een bezoek aan de collectie van kunstschilder Felix Nussbaum, in 1904 in Osnabrück geboren en in 1944 in Auschwitz vermoord. Het Felix Nussbaum-Haus – een ontwerp van Daniël Liebeskind -  bleek niet open omdat momenteel de tentoonstelling ‘Felix Nussbaum und künstlerischer Widerstand Heute’ wordt opgebouwd. De expositie - ter ere van het 25-jarig bestaan van het Nussbaum-Haus – duurt van 10 september 2023 tot 7 januari 2024 en maakt deel uit van de themamanifestatie ’Nicht müde werden’ over vrede in het huidige Europa. Osnabrück beschouwt zich in het licht van de Vrede van Westfalen in 1648 als ‘Vredesstad’ en koos als lijfspreuk: ‘Waar de vrede een geschiedenis en een toekomst heeft’.

Na bezoek aan de tentoonstelling over de geschiedenis van de stad liepen we benieuwd naar de historische Friedenssaal in het stadhuis. Dat is een monument voor de Vrede van Westfalen. Het stadhuis was een belangrijke onderhandelingslocatie voor het vijf jaar durende vredescongres dat in 1648 resulteerde in de Vrede van Westfalen. Er werden twee vredesverdragen gesloten, getekend tussen 15 mei en 24 oktober 1648 in Osnabrück en Münster. Daarmee kwam een eind aan de Dertigjarige Oorlog in Duitsland en de Tachtigjarige Oorlog in de Nederlanden.

Europese staatshoofden poseren in de Friedenssaal bij de viering van het 350-jarig jubileum in 1998 van de Vrede van Westfalen

In Osnabrück onderhandelden Zweden, afgezanten van de Heilige Roomse keizer Ferdinand III en die van de protestantse rijksstanden; de gezanten van Frankrijk, het Heilige Roomse Rijk en de katholieke rijksstanden voerden overleg in Münster. Het protestantse Zweden en het katholieke Frankrijk eisten allebei een onderhandelingslocatie waar hun aanhangers hun geloof konden belijden. Omdat Osnabrück en Münster dicht bij elkaar lagen, kon informatie snel worden uitgewisseld. Daarnaast beschikten beide steden over de nodige infrastructuur om delegaties uit alle delen van het Rijk en andere Europese landen goed te kunnen huisvesten.

In de Friedenssaal bekeken we de portretten van de twee en veertig afgezanten naar het congres, geschilderd door de Vlaming Anselm van Hulle. Ook de toenmalige heersers van de strijdende partijen werden vereeuwigd: onder anderen koningin Christina van Zweden, Lodewijk XIV en keizer Ferdinand !!!. Het historische stadhuis werd tussen 1487 en 1512 in laatgotische stijl gebouwd. Het werd zwaar beschadigd tijdens een geallieerd bombardement in september 1944 maar al vlak na de Tweede Wereldoorlog hersteld. De kunstschatten waren veilig gesteld.

Friedenssaal in Rathaus Osnabrück, foto Karin Abdullah Khan-Feenstra

Voor meer informatie

https://www.osnabrueck@erleben.de

Eén reactie

  1. Annet Meijer

    19 augustus 2023

    veelomvattend stuk geschiedenis mooi geordend beschreven.

    Reageer

Reageren