Klimaat, pandemie en populisme met verlangen en humor op Art Rotterdam

Geplaatst in Beurzen, Kunst Kort en getagged met op door .

Roosje Verschoor, Hete Aardappel, 2020-2021, mixed media. Onderdeel expositie Prospects Mondriaan Fonds

De 23ste editie van Art Rotterdam telt de komende dagen veel maatschappelijk geëngageerde buitenprestaties met verwijzingen naar de wereld rondom. Volgens directeur Frans Hof een opvallend hoog aantal dit keer: ,,Klimaat, pandemie en populisme wisselen daarbij af met humor en verlangen.'' Roosje Verschoor deelt bijvoorbeeld vanuit een frietkar puntzakjes patat uit, onderdeel van haar onderzoek naar hamsteren, voedselschaarste en Nederlands volksvoedsel nummer 1, de aardappel. Blikvanger boven op de Van Nelle Fabriek - traditiegetrouw locatie van de beurs - is Equilibrium Wind, een vlag die onderdeel is van een project van Thierry Oussou over katoenplantages in het district Panouigan in Benin. Het dundoek vertegenwoordigt anonieme massa's die altijd in de schaduw werken.

Thierry Oussou, Equilibrium Wind, vlag 2021, courtesy Lumen Travo en de kunstenaar © foto Tymélia Zanifé-Olory

Art Rotterdam telt ruim 90 deelnemers, een reünie van de meest toonaangevende galeries voor hedendaagse kunst.Lumen Travo brengt uit Amsterdam een wandtapijt van de internationale ster Otobong Nkanga (1974, Nigeria) mee. Zij was 'artist in residence' van de Rijksakademie van beeldende kunsten en onder meer deelnemer aan de Biënnale van Venetië in 2019. Galerie Willem Baars Projects deed vanaf de eerste editie mee en viert nu het 25-jarig bestaan met schilderijen van onder meer Daan van Golden, Co Westerik, Klaas Gubbels en Rob Birza. Tijdens de opening wordt voor de de zesde keer de NN Art Award uitgereikt aan een uitzonderlijk talent. De genomineerden: Inez de Brauw, Jennifer Tee, Thierry Oussou en Vytautas Kumza. Er is ook weer een Publieksprijs, de winnaar gaat met 5000 euro naar huis. Potentiële kunstkopers kunnen te rade gaan bij GalleryViewer.com.

Rob Birza, Fake flowers, XII, egg tempera op doek, 2021,  foto Gert Jan van Rooij

Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek (Van Nelleweg 1) duurt van donderdag 19 tot en met zondag 22 mei. Voor meer informatie: http://www.artrotterdam.com

Reageren