Afro-Amerikaans Vrijheidsbeeld: utopia en engagement op Art Zuid 2021

Geplaatst in Exposities en getagged met op door .

Fernando Sänchez Castillo, Liberty for All, 2020, eigen foto

De Spaanse kunstenaar Sánchez Castillo - hij was in 2005 resident aan de Amsterdamse Rijksakademie – geeft op de zevende editie van Art Zuid in de weelderig groene lanen van Berlage’s Zuid, een ijzersterke boodschap af. In zijn bronzen update van het Vrijheidsbeeld in New York gaf hij de bestaande witte Lady Liberty een Afro-Amerikaans gezicht. Wie hier uitleg nodig heeft, leeft onder een steen. Art Zuid-curator Ralph Keuning weet precies wat hij onder de titel ‘Imagine’ wil laten zien: kunstenaars die engagement tonen en leven in het bewustzijn dat humaniteit een verovering is. In de catalogus: ‘Activisme als noodzaak voor menselijkheid, die veelomvattend moet zijn want onrecht is overal onverdraaglijk.’ Art Zuid 2021 maakt een vuist, maar genieten van de beeldenrijkdom kan intussen natuurlijk ook.

Sandro Chia, BABBO, 2000, eigen foto

Keuning, directeur van publiekstrekker De Fundatie in Zwolle, selecteerde een internationaal gezelschap van vijftig kunstenaars. Onder de grote namen de Italiaan Sandro Chia. Zijn bronzen ‘BABBO’ is een stamvader met dierenvel en knots die volgens Art Zuid lijkt te beseffen dat er voor hem geen eer meer lijkt te behalen in een tijd dat robotsoldaten het slagveld gaan betreden. De catalogus: ‘Bovendien staat het patriarchaat onder druk, zogenaamde sterke mannen die geen verantwoording afleggen aan hun parlement  maken er wereldwijd een rotzooi van. Vrouwen en transgenders vechten tegenwoordig ook al in de frontlinies. Bij een motorclub gaan?’

Marc Quinn, 100 Heads, 2020, eigen foto

De Brit Marc Quinn schudt Art Zuid klaarwakker met tien monumentale klassieke portretbustes van vluchtelingen uit de serie ‘100 Heads’. De kunstenaar reisde de wereld af om 3D-scans van hun gezichten te maken en verhalen op te tekenen, op de sokkels kunnen we lezen waar ze vandaan komen en nu wonen.

Sokari Douglas Camp – zo woont nu in Engeland – werd geboren in de Niger-delta, oliewinplaats waar zich een enorme milieucatastrofe voltrok. Op Art Zuid brengt ze met Asoebi, een hommage aan de traditioneel Nigeriaanse dresscode waarmee vrouwen tijdens sociale bijeenkomsten solidariteit uitstralen.

Leiko Ikemura, Usagi Kannon, 2012-2021, eigen foto

De Japanse Leiko Ikemura reflecteert met Usagi Kannon op de kernramp bij Fukuhsima in 2011, er openbaarden zich inmiddels geboortedefecten bij dieren. Marieke Bolhuis (NL) is op Art Zuid met  haar ‘Sisters’, één en al kracht, práchtig.

Marieke Bolhuis, Sisters, 2021, eigen foto

Joep van Lieshout (NL) maakte ‘Utopia’, een imponerende werker aan de betere wereld waarover we op Art Zuid met z’n allen mogen dromen. Bij zeventig beelden, Museumkijker had aan één keer kijken niet genoeg.

Joep van Lieshout, Utopia, 2020, eigen foto

Art Zuid 2021 duurt tot en met 17 oktober. Voor meer informatie: http://www.artzuid.nl

 

Reageren