Voor Teylers Museum: Rembrandt krijgt primeur eerste digitale ‘catalogus’

verbaasde blik defintief 2240 (3)

* In het Teylers Museum in Haarlem opent zaterdag de eerste expositie in ons land die bezoekers in de gelegenheid stelt zich vooraf te informeren in een e-book. De digitale tentoonstellingspublicatie bij ‘De 100 Mooiste Rembrandts’ is ontwikkeld door Gouden Eeuw-specialist Michiel Kersten en Van Gogh-expert/uitgever Liesbeth Heenk. Het e-book is een laagdrempelig geschreven introductie van 42 pagina’s op Rembrandts grafiek, die bezoekers op hun gemak in eigen tijd kunnen oproepen op tablet, ipad of ‘gewone’ computer. Lezen vooraf verhoogt volgens Heenk het genot van museumbezoek omdat verzadiging en moeheid  minder snel toeslaan als het ‘huiswerk’ al is gedaan. Ze trekt een vergelijking: ,,Terwijl iedereen ervan overtuigd is dat een kind een aangenamer kijkervaring in een museum heeft door er eerst op school over te leren, wordt dit idee nog niet actief toegepast op volwassenen. Teveel mensen staan nu te lezen in een museum en lopen steeds sneller langs de kunstwerken.’’ Heenk deed eerder ervaring op  – via www.secretsofvangogh.com - met drie e-books over Vincent van Gogh die niet aan een tentoonstelling waren gekoppeld: ,,Die lopen nog steeds erg goed.’’ Het concept van de  dikke, gedrukte tentoonstellingscatalogus vindt ze al met al ‘verouderd’: ,,Te kostbaar, vaak onleesbaar, een teveel ‘kijk eens hoe intelligent ik wel niet ben’. Nuttig voor vakgenoten, maar hoe vaak leest het grote publiek die catalogi nu echt?’’ De digitale publicatie is voor 4,50 euro te downloaden via www.secretsofrembrandt.com. In de museumwinkel van het Teylers is voor 7,50 euro ook een ‘gewoon’ magazine over de expositie te koop.

‘De 100 mooiste Rembrandts’ is de afgelopen maanden samengesteld via de website www.teylersrembrandt.nl. Bezoekers werden uitgenodigd hun favoriete ets of tekening uit de collectie van het museum te kiezen. Bovenaan eindigde ‘De terugkeer van de verloren zoon’.  ‘Zelfportret met baret en opengesperde ogen’ werd volgens hoofdconservator Michiel Plomp een goede tweede, ‘Landschap met drie bomen’ eindigde als derde. Thema van de tentoonstelling – honderd etsen, aangevuld met tekeningen - is de veranderde smaak ten aanzien van Rembrandt. In Rembrandt eigen tijd gaf het publiek volgens Plomp de voorkeur aan prenten die meer uitgewerkt waren dan de favorieten die nu uit de bus rolden.

De expositie ‘De 100 mooiste Rembrandts’ in het Teylers Museum (Spaarne, Haarlem) duurt tot en met 19 januari. Voor meer informatie: www.teylersmuseum.nl, www.teylersrembrandt.nl.

 

 

Reageren