Mislukte pubieksvoorlichting ‘Poems for Earthlings’ Adrián Villar Rojas in Oude Kerk Amsterdam

Adrián Villar Rojas, Poems For Earthlings; Installation view at the Oude Kerk Amsterdam, Netherlands; 2019; Courtesy of Adrián Villar Rojas, Marian Goodman Gallery, New York | Paris | London und kurimanzutto, Mexiko-Stadt © Adrián Villar Rojas & Jörg Baumann credts: photographed by Jörg Baumann

*De Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas stelde voor de installatie 'Poems for Earthlings' in de  Amsterdamse Oude Kerk acht uur geluidsband samen. Hij vulde het voorste deel van de kerk met metershoge houten schotten en zandzakken, alleen schaars verlicht met kaarsen in kroonluchters. Toen Museumkijker de expositie bezocht klonk er langdurig een rommelige mix marsmuziek door de (29) geluidsboxen, al gauw vooral irritant. Fijn toen dat stopte, tijd voor genieten van de resterend zichtbare bovenhelft van de monumentale zuilen, in stilte extra mooi.

Wat is precies de bedoeling? Kunstliefhebbers  laten zich graag voorlichten, de klaarliggende krant in het voorportaal zou vast een tijdschema van de geluiden en verdere duiding van het project bevatten. Dat bleek niet het geval, de vormgevers hebben van de krant een elitair zoekplaatje gemaakt, Museumkijker luisterde rond 16.00 vermoedelijk naar een compilatie volksliederen, maar zeker weet ze het nog steeds niet. De Engelstalige inleiding is een moeizame brij die ook niet publieksvriendelijk kan worden genoemd: (...)'Imagining a speculative history of sound, Adrián Villar Rojas seeks to deconstruct the obsessions and agencies of our species' preservation culture, questioning the strong bias towards accumulating value in certain kinds of enduring objects, perhaps traversed by a key - though often disregarded - element: human labour.' (....) Leest niet echt lekker weg. Jammer, was er wel zo'n schema geweest, was Museumkijker wellicht nog eens teruggekeerd, de transformatie van de kerk is spannend en triggert ook de fantasie.

De Stichting De Oude Kerk is afhankelijk van neveninkomsten, lof voor de inspanningen van directeur Jacqueline Grandjean om ook publiek te trekken met tentoonstellingen. Museumkijker gaat de kritiek op 'Poems for Earthlings' in de media van de afgelopen weken hier niet herhalen. Met uitzondering van de beleefde observatie van Roelof Langman, lid van de kerkenraad, afgelopen zaterdag in de NRC. Vanaf 2013 is kunst een vast onderdeel van de programmering van de kerk. Langman: 'Maar als we diep in ons hart kijken moeten we erkennen dat de balans tussen religieuze waarde en moderne kunst in dit geval is doorgeslagen.'

Portret Adrián Villar Rojas, photographed by Mario Caporali

De expositie 'Poems for Earthlings' van Adrián Villar Rojas in de Oude Kerk in Amsterdam duurt tot en met 26 april. Voor meer informatie: http://www.oudekerk.nl